Kompendium wiedzy o porcelanie

0
60

Porcelana ma status białego złota. Jest uważana za produkt ekskluzywny, a jednocześnie bardzo kruchy. Jest cenna nie tylko dla znawców, ale także dla zwykłych ludzi. Niemal w każdym domu możemy znaleźć elementy zastawy porcelanowej. Zachowują się w lepszym lub gorszym stanie, ale w każdym przypadku mają dla nas ogromną wartość. Zastanawiając się nad zakupem porcelany, warto nieco bliżej poznać jej charakterystykę oraz rodzaje.

Rodzaje porcelany

Poszczególne rodzaje porcelany różnią się między sobą składem chemicznym oraz odmiennymi cechami fizycznymi. Pierwszym rodzajem, jaki warto omówić, jest porcelana twarda. Współcześnie produkowane elementy porcelany twardej zawierają 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu oraz 20-30% skalenia. Wypalana jest w temperaturze 1350-1460 stopni. Cechą charakterystyczną tego typu porcelany jest zwarta struktura, odporność na działanie czynników atmosferycznych i chemicznych, a także duża wytrzymałość na ściskanie. Porcelana twarda ma gładką powierzchnię. Jest biała, dosyć cienka i nieprześwitująca. Podczas codziennego użytkowania wykazuje odporność cieplną. Opis ten w niczym nie przypomina naszych wyobrażeń o kruchej i bardzo delikatnej porcelanie. To cechy charakterystyczne drugiego jej rodzaju.

Porcelana miękka jest uznawana za najbardziej cenny i wartościowy rodzaj porcelany. Jest bardzo cienka i krucha. Specyfika procesu wypalania porcelany miękkiej pozwala na zdobienie jej farbami podszkliwnymi o bardzo szerokiej palecie kolorów. W przypadku porcelany twardej mamy do dyspozycji zaledwie kilka wybarwień. Naczynia z miękkiej porcelany lśnią jak lustro i są odporne na proces blaknięcia. Ich zdobienia sprawiają wrażenie, jakby były zatopione pod powierzchnią naczynia. Bardzo cenną odmianą porcelany miękkiej jest tzw. bone china. Ta odmiana porcelany wykonywana jest w 30-50% z popiołu kostnego. W jej skład wchodzi także 20-35% glinki kaolinowej oraz minerały zawierające skaleń. Naczynia wykonane z porcelany kostnej mają bardzo cienkie ścianki, a jednocześnie są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Barwa tego typu porcelany oscyluje w zakresie barw od śnieżnobiałej, poprzez kość słoniową, aż do ciepłego beżu.

Klasyfikacja porcelany

Porcelanę dzieli się aż na 23 klasy. Chodzi oczywiście o porcelanę zdobioną. Różnice między klasami dotyczą techniki zdobienia, rodzaju wzorów i rodzaju użytych farb. Gatunek I obejmuje klasy od 7 do 23. Gatunek II obejmuje klasy 1-6. Porcelany III gatunku nie zdobi się. Gatunek I i II może być zdobiony na wiele sposobów. To właśnie od rodzaju zdobień zależy liczba punktów przyznawanych poszczególnym produktom. Podczas klasyfikacji duże znaczenie ma technika zdobienia, rodzaj wzoru oraz rodzaj użytych farb. Jak łatwo się domyślić, zdobienie ręczne jest oceniane dużo wyżej niż tzw. kalkomania. Niestety porcelana użytkowa rzadko bywa zdobiona ręcznie. Tego typu zdobienie jest charakterystyczne dla wyrobów ludowych oraz porcelany o charakterze kolekcjonerskim.

Jeżeli chodzi o rodzaj wzoru, to proste, graficzne zdobienia są oceniane niżej aniżeli kwiaty, gałązki czy girlandy, które wymagają dużo większego nakładu pracy i umiejętności.

Każdy produkt z porcelany może zostać oceniony maksymalnie na 100 punktów. Aby zaliczyć porcelanę do najwyższej, 23. klasy musi ona zdobyć 97-100 punktów.

Okiem laika

Wszelkie precyzyjne klasyfikacje są bardzo przydatne dla ekspertów. Oceniają one porcelanę nie tylko na podstawie rodzaju zdobienia i stopnia skomplikowania wzorów, ale także składu chemicznego, temperatury wypalania czy właściwości fizycznych. Dla laików najbardziej odpowiedni będzie podział na porcelanę podstawową oraz wzmocnioną.

Pierwszy rodzaj porcelany to produkty, które charakteryzują się podstawowym składem materiałowym. Są nieco grubsze od pozostałych rodzajów porcelany. Zazwyczaj używane są w gastronomii oraz jako naczynia codziennego użytku w domach. Na uwagę zasługuje bogata kolorystyka i wzornictwo tego typu porcelany. Ponadto możemy również spotkać produkty o kształtach odbiegających od standardowych.

Drugim rodzajem jest porcelana wzmocniona. Zaliczamy ją do porcelany typu premium. Jest bardzo wytrzymała. Trwałość oraz charakterystyczny kolor, oscylujący wokół czystej, ciepłej bieli, uzyskuje się przez nieco inne proporcje minerałów używanych do jej produkcji. Ponadto ten typ porcelany zawiera dodatek tlenku glinu i jest wypalany w wyższej temperaturze.

Zakup porcelany z pewnością wymaga nieco lepszego poznania dostępnych rodzajów oraz ich cech charakterystycznych. Szeroki wybór produktów porcelanowych możecie Państwo znaleźć na stronie https://hurtowniaporcelany.pl/. Bogate wzornictwo i duża liczba dostępnych kolekcji z pewnością pozwoli Wam znaleźć zastawę idealnie trafiającą w Wasz gust oraz poczucie estetyki. Zróżnicowanie poszczególnych elementów umożliwi zakup zestawu, który idealnie sprawdzi się w Waszym domu lub lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here